Suveniri i razglednice – Bača. Suvenir је predmet koji se kupuje za uspomenu kada posetimo neku turističku destinaciju. On treba da nosi posebnu oznaku turističke destinacije odakle potiče, autentičnost i laku prepoznatljivost. Suvenir predstavlja verni dokaz tog podnevlja ili sredine, zbog čega bi trebalo da je u njoj i proizveden.

Kako smo mi krenuli u ovu avanturu, i to je bila slučajnost. Da nije bilo Dragutina D. i njegove pozitivne energije i priče o suvenirima, verovatno nam nikad nebi ni palo na pamet da i ovo radimo. Hvala Dragutine na podršci, pomoći, snazi i volji da nas uputiš u ovaj posao.

  • Za pravljenje suvenira koriste se gumeni i silikonski kalupi kao i neophodni gips.
  • Da bismo dalje radili potrebno je kada se izlije gips u kalupe, suvenir dobro osuši.
  • Posle sušenja patine figure se sastavljaju i boje.

Suveniri i razglednice-Bača

Suvenir potiče od francuske reči souvenir koji znači sećanje. Sećati se možete na sve ali u bilo koji grad kada odete prvo što tražite da kupite je suvenir koji je vezan za taj grad. Suvenir može biti praktično sve, od pamučne majice sa natpisom, šoljice, magneta do priveska za auto.

Dali ste znali da su prve razglednice u Srbiji štampale davne 1895.godine i štampane su u Minhenu. Bač je uvek imao svoju seriju razglednica. Bilo gde da se nalazimo, razglednica je ta koja Vas uvek podseća na vaše mesto, vaše detinstvo i vaše snove.

Suveniri i razglednice
Suveniri i razglednice

O Tvrđavi :

Naša lepa Bačka dobila je ime po mestu Bač , koji je u srednjem veku bio veoma važno strateško mesto, zato je u XV veku i podignuta Tvrđava.

Tvrđava u Baču je kulturno-istorijska celina od izuzetnog značaja ne samo za Vojvodinu , nego i za Srbiju, ona je najbolje očuvani srednjovekovni utvrđeni grad na teritoriji Vojvodine. Smeštena je u neposrednoj blizini reke Dunav koja povezuje mnoge evropske države.

Tvrđava Bač , čija je izgradnja je započeta u XIV veku , sa dogradnjama tokom XV i XVI veka, je spomenik kulture od izuzetnog značaja. Restauirana je, njeni arheološki ostaci konzervirani, a u unutrašnjosti Donžon kule formiran je centar za posetioce sa izložbenim prostorom, koji omogućuju posetiocima da razumeju širi kulturni predeo Bača.