Priprema sadržaja za objavu, posao je koji ima trajan karakter, odnosno nema svoj završetak i traje neograničeno. Na tom toku ima etapa sa veoma velikom aktivnošću ali i nekih tiših i mirnijih perioda.

Ova dinamika zavisi od mnogo faktora, a ponajviše od važnosti stvari koje imamo za podeliti i naše trenutne posvećenosti ovoj aktivnosti. Koliko imamo energije, vremena, volje pa i vere da investiramo u ovu vrstu promocije.

Novac ovde nije nužno potreban resurs. Sve neophodne preduslove već imate, vlastiti sajt, profile na mrežama, računar ili telefon. Naravno tu je i „dobra volja“ da se pozabavite ovim poslom.

Profesionalnija varijanta ove priče ipak nekako bolje ide uz nešto novca. On vam može doneti veću vidljivost, saobraćaj, odnosno veće efekte ovih aktivnosti.

Premijum članstva, plaćeni oglasi, kampanje… To će pogurati doseg i vidljivost vaših objava. Deo koji se tiče kvaliteta kreiranog sadržaja, moguće je unaprediti angažovanjem profesionalaca u toj oblasti.

Priprema sadržaja za objavu - izrada banera
Priprema sadržaja za objavu – tekstovi i vizuali

Opcija koja najefikasnije kombinuje ova dva pristupa je da uz sticanje iskustva, steknete i po nešto od naprednijih veština učeći samostalno ili uz mentorsku pomoć. Ovde je izbor zaista impresivan, od bezbroja besplatnih You-tube videa, povoljnih Udemy kurseva do online kurseva na našem jeziku.

Jedno od mesta gde možete pronaći korisna uputstva, je sajt Foto za WEB. Članak na blogu ovog sajta: „Priprema pegavog zeca“, opisuje kako su nastale naše današnje ilustracije.

Priprema sadržaja za objavu – uz male izmene i jedno i drugo

Sadržaji se po svom stilu, trajanju, dinamici objava… veoma razlikuju u zavisnosti od mesta gde se objavljuju i publike kojoj su namenjeni. Ipak neke od poruka koje želimo preneti, su iste iako je medij drugačiji.

To nas dovodi do zaključka da se veliki deo sadržaja koji pripremimo za objavu u formatu blog posta, može uz male modifikacije iskoristiti i na nekoliko drutvenih mreža. Negde kao upotreba fotografija, ilustracija, infografika iz bloga a negde kao deo teksta koji je sažetak, scenario kratkog videa…

Cilj naših objava i dalje je da dovedemo naše pratioce na naš WEB SAJT.