Održavanje web sajtaredovna je i potrebna aktivnost na svakom web mestu. Ono što razlikuje sajtove izrađene različitim web tehnologijama, je obim posla i učestalost intervencija.

Kod nekih jednostavnijih „statičkih“ sajtova to održavanje gotovo je zanemarljivo, samo periodično i „po potrebi“.

Sa druge strane svaka i najmenja izmena na takvom sajtu zahteva intervenciju u kodu, odnosno nekoga ko razume rad sajta u programerskom,“dubljem sloju“ od vidljive fasade sajta.

Sajtovi izrađeni „od nule“ kao prilagođena rešenja, pravljeni „po meri“ održavani su najčešće od istih ljudi koji su ih i razvijali.

Njihovo održavanje razlikuje se dosta u zavisnosti od primenjenih tehnologija, kompleksnosti i od slučaja do slučaja. Generalno su ovo dosta skuplja rešenja, pa je i održavanje specifičnije i skuplje.

WordPress sajtovi su neuporedivo moćniji od statičkih, a nekoliko puta jeftiniji od sajtova rađenih „po meri“. To je osnovna tajna velike popularnosti i sve većeg rasta ovog odličnog web alata.

Održavanje web sajta - obuka
Izrada i održavanje WordPress sajtova – Uskoro i kurs!

Osnovni rad sa wordpresom je toliko jednostavam da prosečan korisnik računara, posle kraće obuke ili uz dobra uputstva, može sam da instalira funkcionalnosti, administrira sajt i unosi sadržaje.

Milan

Drugi deo tajne je u neverovatnoj fleksibilnosti i rasponu mogućnosti. WP sajt može biti neverovatno jednostavan ili veoma kompleksan. Može biti potpuno besplatan ali i veoma „premijum“, odnosno proširiv i nadograđivan mnoštvom mogućnosti za skromne novce.

Održavanje web sajta – izrađenog na wordpres platformi

Neke od WordPressovih najboljih osobina (otvoreni kod, bezbroj proširenja-priključaka, stalan i brz razvoj…) u isto vreme su i relativne mane, odnosno razlog ozbiljne potrebe za stalnim održavanjem WP sajta u „dobroj formi“.

Otvoreni kod nam donosi prednost, da svaki programer može doprineti razvoju, ili menjati i prilagođavati svojim potrebama ovaj odlični slobodni i besplatni CMS. Ali u isto vreme omogućava da zlonameran korisnik pronalazi ranjivosti u njegovom kodu. Nove verzije „krpe“ te stare ali ponekad donose nove ranjvosti i priča ide dalje.

Slična stvar je i sa priključcima, koji u stopu prate brz razvoj i dodavanje sve većih mogućnosti WP-a ali i preomene samog veba, algoritama pretraživača, hosting platformni…

U našoj ponudi su tri standardna paketa. Oni su prilagođeni najčešćim zahtevima naših korisnika.

Održavanje web sajta – prednost ličnog susreta

Mada je sasvim moguće i u dobrom delu web poslova prisutno, obavljanje kompletnog posla bez fizičkog susreta naručioca i izvršioca nije najsrećnije rešenje. Kombinacija u kojoj se većina posla obavi online ali se ponekad desi i pravi sastanak, mnogo je bolje rešenje. Lokacija je zato važna a naša je Bač. Ovde nas možete sresti i o svemu pitati.